a város arca
Tárlat
Oravetz Dani galéria

Hat saját festmény, amelyek meghatározóak voltak művészi utam során. 
 


Világítótorony (2014) - pasztell

Mai rohanó világunkban kulcsfontosságú, hogy legyenek vonatkoztatási pontjaink. Számomra Múzsám és a családom mellett a barátaim jelentik a biztos kapaszkodót. Ezt szimbolizálja a tomboló viharban is sziklaszilárdan álló világítótorony, amely dacolva az orkán és a hullámok erejével rendületlenül mutatja az utat a biztos part felé az óceánon hánykolódó hajósoknak.
 


A Kezdet (2014) - olaj, vászon

Ma is emlékszem Lajos mester szavaira: “Fiam, ma elérkezettnek látom az időt, hogy azt fess, amit csak szeretnél.” Több év kemény felkészülés után így készült el első belülről fakadó festményem, amelynek a “Kezdet” címet adtam. Egy műkedvelő barátom jegyezte meg, hogy akár az is lehetett volna a címe: “Isten lelke a vizek felett.”. Meghatározó mérföldkő volt ez a kép az életemben, és egy trilógia született belőle, melynek a “Teremtés” címet adtam.
 


Múzsám (2015) - pasztell

Szerencsés esetben minden művész életében egy olyan meghatározó személy van, aki a mindenség leképezését adja számára. Az én életemben ilyen ember szeretett feleségem: Kulcsár Teodóra, akiről nagy kihívás volt számomra megalkotni ezt a portrét. Tíz éves évfordulónkra készültem vele, mintegy meglepetésként. Tisztában vagyok vele, hogy nem túl vidám ez a kép, ugyanakkor nem lett volna hiteles, ha szélesebb mosollyal ábrázolom őt. Aki ismeri életutunkat, az jól tudja, hogy az együtt eddig megélt tizenhat esztendő első felében bővelkedtünk a kihívásokban. Ezeket a nehéz éveket mind végigélte velem, és hálás vagyok neki, hogy ő az a nagybetűs nő az életemben, aki minden próbát kiállt. Nem túlzás, ha azt mondom, jobban ismer engem, mint én saját magamat. Számomra ő a “minden egyben szerelem”.
 


FCK2020 (2020) - acryl, vászon

A 2020-as év kihívásai után a kép címe nem szolgál magyarázatra, azt hiszem. Ez az alkotásom egy oximoron, a benne feszülő ellentétpár visszaadja, hogy a pandémia óta kevésbé őszinte a mosolyunk. A sötét tónusú napsütés és vérvörös óceán szürreális és egyben absztrakt leképezéséből olyan feszültség árad, amely mellett nem lehet szavak nélkül elmenni.
 


Új Remény (2020) - acryl, vászon

A vírus okozta vészhelyzet kapcsán az első nagy sokkból felocsúdva született ez az alkotás. Azt szimbolizálja, hogy minden nehéz helyzet teremthet értékeket, és ha elég kitartóak és összetartóak vagyunk, akkor lesz kiút ebből a kilátástalan helyzetből is. A festményt egy jótékonysági akció keretében felajánlottam a pandémia kapcsán bajbajutott családok támogatására, és olyan meghatározó segítői szervezetek munkájának támogatására a Veszprém Megyei Civil Összefogás Segélyalap szervezésében, amelyek embertársainknak nyújtottak segítő kezet a legnagyobb pánik idején. A segítségnyújtás terén szeretném megemlíteni jelenlegi akciónkat fotós és festőművész társakkal karöltve, akikkel egy gyermek mentőautóra gyűjtünk a www.muveszetelvitelre.hu jótékonysági projekt keretében.
 


Golden Dimension (2021) - olaj, acryl vegyes technika, vászon

Az arany dimenzió egy emberi életút földi végének és égi kezdetének szimbóluma. Hozzám nagyon közelálló személy dimenzióváltása ihlette ezt a képet. Gyermekkori barátom édesanyját veszítettük el a közelmúltban, és az ő emlékére készítettem ezt a festményt. Benne feszülnek az emberi lét mélységei és magasságai, a földöntúli boldogság létélményének ígérete.