a város arca
MOZAIK
MUZSIKA
Zene a bezártsághoz

Most, hogy lecsapott a Mennykő a világra, koronavírusnak álcázva, gyakorlatilag mindenki otthonülő lett, home office-ba kényszerült. Ez nem jelenti azt, hogy több a szabadidő, – ellenkezőleg – de azért nem ár némi változatosságot, új színeket vinni otthonunk melegébe, mert az is unalmassá válik hosszú idő után. Szeretnék pár színvonalas felvételt ajánlani az év eddigi zenei terméséből, ezzel is segítve a túlélést ezekben az időkben, amikor a hétköznapok és a hétvégék eggyé válnak. Ne felejtsétek el Frank Zappa örökérvényű mondását: A zene a legjobb!

Deep Purple: Throw My Bones

Steve Morse gitáros kivételével valamennyi tag túl a hetedik ikszen semmi jelét nem mutatja, hogy nyugdíjba készülnek. A Deep Purple évtizedek óta folyamatosan turnézik, három-négyévenként egy-egy új albumra is futja kreativitásukból. Június közepén jelenik meg huszonegyedik stúdióalbumuk ’Whoosh!’ címmel, ebből nemrég egy dal, aktuális mondanivalóval közkinccsé tétetett. Veretes, klasszikus hard rock a javából!

King Solomon Hicks: I’d Rather Be Blind

Hadd mutassak be egy mindössze huszonöt éves kölyköt. King Solomon Hicks nem Youtube-sztárként előre felvett zenei alapokra próbál valamit ráerőlködni, hanem kiválóan gitározza nagyapái és dédapái zenéjét, a bluest. Első albumát a nagynevű holland cég, a Mascot Label Group adta ki, és szülőhelye után a ’Harlem’ címet kapta. Jórészt feldolgozásokat vett lemezre, hallgassatok meg egy Etta James-örökzöldet tolmácsolásában.

Tinsley Ellis – Sit Tight Mama

Egy fiatal bluesmuzsikus után egy idősebb játékos következzen. Tinsley Ellis hatvankét évével a blues középgenerációjához tartozik Water Trout vagy Coco Montoya társaságában. A Chicago Blues művelői közül való ez a gitáros mester, új albuma az ’Ice Cream In Hell’ az év elején jött ki. Az erről kiragadott dalban olyan slide-gitározást mutat be, hogy az embernek borsózik a háta.

Jake Shimabukuro – Wish You Were Here

Kicsit nehéz megjegyezni nevét ennek a Hawaii-ról származó úriembernek, pedig nem árt, ha így tesztek. Ha már Hawaii, ukulelén játszik Jake barátunk, sokféle stílust beleszőve zenéjébe, időnként teljesen figyelmen kívül hagyva a hangszer eredeti zenei rendeletetését. ’Trio’-vá keresztelt új lemezén egy kivételével instrumentális fantáziákat játszik és bizony nem csak ezt a Pink Floyd-dallamot érdemes róla végighallgatni.

Al Di Meola – Strawberry Fields Forever

A Beatles örök, és kifogyhatatlan forrás bármely zenei stílust művelői számára. Átírták dalaikat nagyzenekarra, nem egy metál zenekar zúzta el szerzeményeiket, és bizony a jazzistákat is megihleti a mai napig, Al Di Meolát például már másodszor. A 2013-as ’All Your Life’ LP után újra a Gombafejűek örökségéhez nyúlt, kiválasztva egy újabb lemeznyit belőle, mely két hete jelent, ’Across The Universe’ címmel. A hozzánk szint hazajáró gitármágus második Beatles-albuma is sok meglepetést tartalmaz, hiszen zeneileg sokat hozzárakott az eredetileg két-háromperces dalokhoz. Íme, egy kis ízelítő:

Márki Miklós