a város arca
TEST ÉS LÉLEK
BORBÉLY GABRIELLA
Mikor megkapjuk az otthon maradási kérelmet, mit is kezdjünk magunkkal?

Érdekes tapasztalást kap az emberiség! Az elmúlt 41 évem alatt sosem tapasztaltam még ilyet, így számomra is furcsa helyzet elé állít a Sors. Bár otthon dolgozom 2016 óta, ez a kérés furcsa érzéseket mozgat meg bennem is. Nemhogy azokban, akik nap mint nap rohannak munkába, sok kilométert utazva, majd vásárolni, a gyereket külön órára vinni, azután még otthon tanulni, és a házimunkát el ne felejtsem. Felgyorsult a világ, felgyorsult minden benne… minden is!

Az emberek mindenáron szeretnének megfelelni a külvilágnak, így őrült módjára posztolnak, hogy mi is történik velük…le ne maradjanak valamiről. Ha éppen nem futotta volna rá, még banki kölcsönöket is felvettek, nem kímélve magukat, csak hogy megmutassák, van új autó…, voltunk akárhol a nagyvilágban, és igen, nagyon drága volt, de mentünk. Még ha a kapcsolatunk már döglődik is…., de a külvilágnak mutatni kell, itt béke van, szeretet van. Sok emberről tudod: dehogy van! Sokan inkább maradnak a biztos rosszban, mint hogy fel merje vállalni önnön érzéseit. Ja, hogy mit szól a külvilág? Kit érdekel? Az lenne a fontos, mit szól a Te Lelked! Hol marad a szeretet? Saját magad szeretete, a másik iránt érzett … már ha volt valaha. Vagy csak az anyagiak miatt kellett az a nő, az a férfi?

Szép nagy leckék jönnek, hogy tud-e összefogni az emberiség, vagy önző módon csak magának pockol fel /mint a pocok gyűjt magának/ tartalékokat, és nem nézi, hogy másnak is szüksége lesz-e erre . Nem veszem meg mind a tízet, csak kettőt.

A kapcsolati rendszerek is vizsgáznak, hogy tudunk-e együtt lenni a nap 24 órájában összezárva. Találunk-e otthon közös programokat a gyerekekkel? Be lehet vonni a főzésbe őket is például. Aki egyedül él, mint jómagam is: bedilizünk-e, vagy feltaláljuk magunkat a négy fal között? Nem lesz könnyű, ha nem vagy jóban magaddal, a családoddal. Viszont remek belső munkákat lehet most végezni. Eddig sokan panaszkodtak: mikor? Nincs rá időm! Na most kaptunk! Nincs kifogás!

Sokan mondjuk, hogy végre most egy alapos tavaszi nagytakarítást meg tudunk csinálni. Hurrá! :) Viszont meg fog lepődni mindenki, ha befogod a családot, hamarabb végeztek vele, mint gondolnád.

És akkor, most mit csináljunk?

Lehet kártyázni, sakkozni, társasozni, mandalát - kifestőt színezni, olvasni, pozitív vagy vicces filmeket nézni, énekelni, táncolni. Lehet otthon tornázni... (Remek videók vannak már most fent a világhálón, ahogy a kedvenc kézilabdacsapatunk játékosai végzik a feladatukat, dolgoznak magukon otthon!) Vegyünk példát, és keresse meg mindenki a maga számára megfelelőt abból a sok mindenből, amit már feltettek: gerinctorna, jógafajták sokasága (bár én állítom, jóga csak egy van), saját súlyos edzések, futópad. Sokan tartanak online jógát. Csatlakozz, ha arrafelé lenne hívásod… figyelj Magadra, mit kíván mozogni a tested? Ha úszni hívna, vagy siklóernyőzni, azt most annyira nem javaslom.  :) 

Figyeld, mit kíván az elméd!

Ha nehézséget okoz, mert fáj a szemed és nem tudsz olvasni, erre is van megoldás. Rengeteg jó könyvet megtalálunk már hangoskönyv formájában a világhálón, vagy kérd meg a párodat, gyerekedet (így legalább gyakorol ő is), hogy olvassa fel. Verseket is találsz remek színészeink előadásaiban.

Filmek sokasága várakozik arra, hogy megnézd. Találsz romantikus, vígjáték, sci-fi, igaz történeteken alapuló filmeket. Szuper előadásokat pl.: Popper Péter, Müller Péter, Szepes Mária… Kit mi érdekel... Van minden, mi szem-szájnak ingere ;)

Szeptember óta járok egy közösségbe táncolni, már most hiányzik a csapat, de online folyik tovább az oktatásunk. A lendület megmaradt és próbáljuk belőle a lehető legjobbat kihozni. Ha újra együtt táncolhatunk, megünnepeljük a kitartásunkat.

Fontos, hogy épülj és ne leépülj ebben az időszakban! Igyekezz meglátni a legapróbb szépséget is! Én a negyedik emeletről szemlélem, ahogy ébred a természet, ahogy trilláznak a madarak, hogy elindultak a méhek, hogy süt a nap.

Mi lenne a cél?

EGYSÉGBEN, SZERETETBEN, BÉKÉBEN ÉLNI!

„A Szeretet mindenütt ott van, csak észre kell venni.”

 

Borbély Gabriella
Fotók: a szerző