a város arca
MOZAIK
KONYHAI PILLANATOK
Kóstoljuk meg az élet ízeit...

Főzzünk. Aki tud, azért, aki nem, azért.

A főzés sokkal több, mint ennivaló készítése. A gasztro-élmények igazi életkalandok. Főzés közben tanulunk, új ételeket, új alapanyagokat, új módszereket. Egy étel egy történet, amihez embereket, illatokat, érzéseket társíthatunk. Ne feledkezzünk meg az italokról sem. Bor, sör, röviditalok, pezsgő, koktélok, alkoholmentes italok, kávék, teák -  mind-mind új és új élményeket adnak, amiről írhatunk, beszélhetünk.

A net számtalan gasztroblogot nyújt nekünk, amelyekből kedvünkre válogathatunk. Veszprémiként kettőt ajánlok.

Neubauer Judit oldala, az emlekekize.hu nagyszerű elményt nyújt, még akkor is, ha nem használjuk főzésre az ott találhatókat. Szép, finom, varázsos oldal. Érződik minden egyes oldalán az alkotó személyiségének finomsága.

Jöjjön egy férfi. Amennyire lágy és kedves oldal az előző, annyira nyers a másik ajánlatom. Tóth Loon. Sokaknak még ismerős ez a név. A Petőfi Színház színésze, rendezője volt, aki imádta az életet, az ételeket, és a hozzájuk kapcsolható alkoholos italokat. Loon nem két, hanem minimum négy végéről égette élete gyertyáját. Fizikailag már nincs köztünk, de számtalan recept, gasztro-írás formájában igen. Elsőre nem annyira tetszetős ajánlatok. De érdemes belevágni, megvalósítani receptjeit. És természetesen inni hozzá egy kupica pálinkát, és bort, és sört. Mert Loon nem a vagy-vagy, hanem az és embere volt!

http://archivum.indexvp.infornax.hu/rovat/gasztronauta

Fözzünk. Együnk és igyunk. Emlékezzünk. Beszélgesünk.

 

Pethő Imre
Fotó: Unsplash