a város arca
La femme
MIT ÜZENNEK A NŐK?
Öt nő, öt élet, öt üzenet

Ha odafigyelünk a nőkre, akkor mindent megtanulhatunk a világról, magunkról. Mert magukba hordozzák a világ minden csodáját, szépségét. Létezésük meseszerű, telis-tele üzenettel, tanítással. Öt nő, öt élet, öt üzenet.

 

VII. Kleopátra (Kr. e. 69. -Kr 30.): egyiptomi, Ptolemaida királynő

A csupa nagybetűs NŐ. Mindenki ismeri. Mindenkinek a hódítás, a csábítás, a szerelem jut eszébe róla. Márkanév lett. Pedig a szerelmen túl kiváló politikus volt, hiszen megszerezte Egyiptom trónját, és hosszú éveken keresztül egyedül kormányozta a nílusi birodalmat. Feleségnek és anyának is sikeres volt. Marcus Antonius római triumvirrel hosszú évekig alkottak egy párt. Méghozzá nem (csak) kötelező politikai érdekből, hanem szerelemből tartottak ki egymás mellett. Három gyerekük született. Amikor elvesztették csatájukat Antonius ellenfelével, Octavianus-al szemben, bátor döntésre szánta el magát. Öngyilkos lett, mert már nem volt esélye birodalmát, hatalmát átmenteni.

A csábítás, a hatalom megtestesítője mind a mai napig.

 

Jeanne d Arc, Szent Johanna (1412-1431): Franciaország egyik védőszentje

Már életében legenda lett, ami csak erősödött halálával. Neve egybeforrt Franciaországgal. Falusi parasztlányból a szétdarabolt Franciaország egyesítője, hadvezére, védőszentje lett. Hihetetlen életút abban a korban, ahol a parasztnak esélye sem volt kitörni szűk kereti közül, egy nőnek az imádságon, szülésen kívül nem szánt több szerepet az egyház. De neki sikerült. Már gyerekként látomásai voltak, amelyek a harcok során szétesett ország egyesítésére szólították fel. És megtörtént a csoda, a trónörökős rábízta csapatait, ő felmentette Orleans-t. Megkezdődött Franciaország egyesítése. Az angolok elfogták, és mint boszorkányt megkínozták, elégették. Később a pápa felmentette a vádak alól, szentté avatták.

A hit, a célorientált gondolkodás megtestesítője.

 

Mona Lisa (La Gioconda): Leonardo da Vinci 1503-1519 között készült festménye

A festmény, és annak központi női figurája maga a rejtély. A 77 X 53 cm nagyságú festmény a mai napig számtalan kérdést vett fel. A női figura személyén, titokzatos mosolyán, a háttérben meghúzódó tájba rejtett (?) üzeneteken keresztül sok-sok felvetés látott napvilágot. A reneszánszban számtalan női portré készült, mégis Mona Lisa lett a rejtély megtestesítője. Miért? Pontos választ nem tudunk adni rá. Mint ahogy a nőiség titkát is magyarázhatjuk, de matematikai pontosággal nem tudjuk levezetni. Mona Lisa ismertté vált a nagyvilágban. Filmet neveztek el róla, megjelenik A da Vinci-kód regényben is. Több száz tanulmányt ihletett, zenekar választotta névadójának, több millióan zarándokolnak miatta Párizsba, a Louvre-ba.

A rejtély szinonimája lett. A kiismerhetetlen, számtalan titkot és megoldást magába hordozó nő megtestesítője.

 

Coco Chanel (1883-1971): francia divattervező

A modern, sikeres nő szimbólumának számít. Forradalmasította a női divatot a kis fekete ruhájával, a rövid szoknyával, miközben a világ legnépszerűbb parfümjét, a Chanel No. 5-el ajándékozta meg a hölgyeket. Árvaházból a divatvilág trónusára került. Kalapjai, egyszerű, férfias ruhái, szépségápolási termékei, parfümjei, ékszerei a mai napig meghatározzák a nők életét, hatással vannak a jelenkor divatjára. Bátran élt, átadta magát szerelmeinek, álmainak. Szabad volt, tehetséges, aki folyamatosan tanult a világból és tanította azt.

A modern, a sikeres, a divatos, önmagára figyelő, szabad nőt jelenti még ma is.

 

Egerszegi Kriszta (1974 - ): ötszörös olimpiai bajnok, többszörös Európa- és Világbajnok úszó

Vegyesúszásban és háton verhetetlen volt évekig. A szöuli, barcelonai és atlantai olimpián öt bajnoki címét gyűjtött be. A sportkarrier után férjhez ment, családot alapított, három gyermeke van. Finom jelenség volt az uszodák világában, akkor, amikor a nőkből sok országban terminátort csináltak. Egerszegi Krisztina szép és kecses volt a vízben, szárazon egyaránt. Ezt a természeteséget vitte magával a civil életében.

Finom nőiesség, a hihetetlen sportsikerek jutnak eszünkbe róla.

 

Pethő Imre
Fotók: internet