a város arca
Arcvonal
A CSERHÁT ÚJ ARCA
Megújuló belváros

 

Az egykori Szentivánszeg mára Veszprém lüktető belvárosa lett. A Cserhát városrészre a folyamatos megújulás jellemző: az egykori polgári jellegű utcákat, házakat a hatvanas évek után tömbházak váltották fel, egyfajta szocreál belváros épült fel a régi Cserhát helyén, amely most megújul, tágasabb, modernebb, élhetőbb belváros, igazi városközpont lesz.

Élhető, izgalmas belváros épül

A turisztikai szakemberek szerint a városoknak is – mint az embereknek – folyamatosan meg kell újulniuk, reagálniuk kell  a kor kihívásaira. Úgy kell fejlődniük, hogy eredeti arcukat ne felejtsék el, vagyis a változások harmóniában legyenek múltjukkal, hagyományaikkal. Csak így maradhatnak érdekesek, csak így lehetnek élhetőek a helyieknek, vonzók a turistáknak. Veszprém belvárosa a most zajló rehabilitációnak köszönhetően európai szintű, élettel teli városközponttá válik. Minőségi, az emberek által szerethető, komfortos belváros jön létre, ahol igényes üzletek, presszók, cukrászdák, szökőkutak, játszóterek várják a veszprémieket, valamint a bel- és külföldi vendégeket.

Testvérvárosok tere és Kossuth utca

A belváros lelke a Kossuth utca. Az egykor forgalmas közút az elmúlt évtizedekben sétálóutca lett, most pedig növényekkel díszített modern élettér jön létre. Élettér, ahol vásárolni, pihenni, dolgozni és szórakozni egyaránt lehet. Egyfajta összekötő szerepet játszik a pláza irányába és a történelmi városrész felé. Egyfajta tengely lesz, amely körül zajlik a városi élet. A Kossuth utca új, világos, hőelnyelő burkolatot kap, az új utcabútorok és a kihelyezett növények tovább növelik a komfortérzést. A Hotel mögött játszóteret alakítanak ki, és itt kap helyet a testvérvárosok parkja, szökőkúttal.
 
Korona Szálló, Hangvilla, „Lepény”

Nem csak a sétálóutca szépül meg, hanem a belváros meghatározó épületei is. A húszemeletes félemelete, az úgynevezett „Lepény” belső és külső képe egyaránt modernebb lett. Magánbefektetésnek köszönhetően az egykori Bástya is megszépül a belvárosi rehabilitáció során. Új köntöst kapott a Korona Szálló. Az egykori Séd mozi épülete is nagy változásokon esik át. Bővül és szépül, de megőrzi kulturális szerepkörét a Hangvilla névre keresztelt épület.
A Lovassy László Gimnázium szomszédságában 255 férőhelyes parkolóház épül.
 

Aluljárók és galéria

Két aluljáró segíti a gyalogos közlekedést. Megújul, tágasabb és világosabb lesz a pláza irányában található aluljáró. A másik – Chonoky felé utat nyitó – aluljáró pedig valójában egy galéria lesz, melyet a tragikus sorsú festőművészről, Szilágyi Lackóról neveztek el. A város vezetőinek tervei szerint a két aluljáró a nem csak a közlekedés, hanem a kultúra, a szórakozás helyszíne is lesz.