a város arca
Organikus világ
Szerves Élet - Önmagunkkal Összhangban

Túl sok inger, rohanó hétköznapok, mindennapi megfelélések, túlterheltség, teljesítmény-hajhászás, sűrű menetrend, stressz, feszültség, konfliktusok  – szinte nem is kapunk levegőt, vágyjuk a csendet,  a megnyugvást, a békét.

Pszichológusként számtalan problémával fordulnak hozzám kamaszok és felnőttek, férfiak és nők egyaránt. Mind kevesebb szorongásra, külső és belső konfliktusra vágynak, egy kiegyensúlyozottabb, derűsebb élet reményében. Nőgyógyászati magánrendelőben dolgozva az egészségügyi panaszokat a női életút problémáival karöltve kezeljük – hiszen a test és a lélek összefügg, testi panaszok mögött lelki tényezők húzódhatnak.  

Újszászi Petra. Fotó: Molnár CsabaAhogy a természetben a mikroorganizmusok, növények, a talaj-víz-napfény hatásai egymásra hatnak,  minden mindennel kapcsolatban áll, úgy képeződnek le szorongásaink-félelmeink-gátjaink, megélt traumáink nem csak a viselkedésünkre, de szervezetünkre is. Érzéseink befolyásolják ideg- és hormonális rendszerünk egyensúlyát, belső környezetet alkotva testünk szervei-sejtjei működéséhez.  A rohanó életmódból és a félelmekből, szorongásból fakadó stressz megváltoztatja szervezetünk működését, készenléti állapotban járatva, kimerítve erőforrásait – nem csoda, hogy az egyensúly kibillen, betegségekhez vezet.
A friss levegő, a napfény, a zöld növények látványa, a szabadban lévő mozgás mind átmos, frissít, nyugtat és energetizál, összerendez. Az ökopszichológia a természet erejét használja a testi-lelki jól-lét megteremtéséhez, gyógyításhoz. Fontos jellemzője, kiindulópontja a rendszerszemlélet, amelynek értelmében az ember mélyen és elválaszthatatlan módon illeszkedik a természeti rendszerekbe, hiszen a globális anyagkörforgás és energiaáramlás részei vagyunk, bioritmusainkat pedig a természeti változások határozzák meg.[1]

Hasonló szemléletet képvisel a LEMangURIA ÉletTánc önfejlesztő módszer,  mely a természeti népek ősi tudásából merít, akik még szervesen kapcsolódva éltek együtt a természettel.  Az egyszerű ok-okozati megfigyelésekre, a természet törvényei és az emberi lélek analogikus működésére épít.  A belső elmélyült figyelmet és a szabad mozdulatokat segítségül hívva, a LEMangURIA test-orientált, élményalapú önismereti útat kínál, mely egyszerre dolgozik a test-lélek-szellem egységével, az Emberi Lélek és a Természet törvényeivel.

Számos más terápiás módszer nyúlik vissza a természetből fakadó pszichés erőforrásokhoz: a módosult tudatállapotban végzett belső imaginációs munka során természeti jelenségekhez kapcsolódva (mező, erdő, fa, hegy, forrás, patak stb) tud a lelkünk megpihenni, töltődni, új erőre kapni. Ahogy a természet hálózatos szerves kapcsolatai szerveződnek, ugyanúgy az emberi tudat különbőző pszichés szálakkal, érzelmi-gondolati tartalmakkal kapcsolódik  lelkünk külső-belső tájaihoz, mindennapi  életünk számunkra fontos apró történéseihez, a természeti elemeken keresztül szimbolikus módon megjelenítve ezeket.   

A természet sokszínűen, sokféle rétegben szervesen bennünk él, a részei vagyunk – akár a testünket, akár a lelkünket vesszük figyelembe. Ha kicsit megállunk, figyelünk és jelen vagyuk, halljuk hangjait,  magunkon keresztül átszűrődő üzeneteit.  Érzékeljük saját magunk. Testünk, lelkünk.
...és ha meghalljuk a bensőnk hangját, természetes igényeit, ha innen figyelünk - mozdulunk - táncolunk - cselekszünk, összhangba kerülünk.

Ahogy az egyéni terápiás üléseken értő figyelemmel, megfelelő kérdésekkel támogatva a kliensek saját maguk tesznek rendet gondolataik-érzelmeik kuszaságában, ahogy a tudattalanból felbukkanó képek szerves egésszé állnak össze, ahogy a LEMangURIA önismereti és szabadtánc csoportban, a gondolatokon túli  belső figyelemből születnek a mozdulatok, tánccá - harmóniává rendeződve, úgy fakad a jelenlétből összhang magunkkal - egymással - és a világgal...

Ujszászi Petra
Pszichológus, LEMangURIA Önismeret & Szabadtánc foglalkozásvezető


Fotók: Molnár Csaba
Fotó 1: Ujszászi Petra
Fotó 2: Improvizáció  - összehangolódásból fakadó mozulatok

Forrás [1]: Molnos Zselyke: Ökopszichológiai alapkönyv, https://ecopsychology.hu