a város arca
Szerves helyek
Harmóniában a természettel - pincék a szőlőhegyen

Balaton, Balaton-felvidék: megkapó szépségű tájak, melyekhez szervesen hozzátartozik a szőlő és a bor. A szőlőművelésnek több ezer éves hagyománya van ezeken a tájakon, ehhez kapcsolódik a bor készítés, és a szőlőhegyeken a népi építészet kiváló alkotásai: pincék, présházak. Ember és természet harmonikus együttműködésének szép példái ezek a területek.

 

 A szőlő az egyik legértékesebb gyümölcsünk, a szőlőművelés nagy szakértelmet kíván, különösen fontos év elején a metszés. Apám mondta, hogy számára a szőlő metszés a legszebb fizikai munka, többen így vannak ezzel. Később aztán öröm nézni ahogy hétről-hétre növekszenek a szőlőszemek, a kicsi fürtök. A szőlő feldolgozás terméke a must, szerintem kiváló üdítőital, jó lenne ha a kereskedelemben minél több helyen elérhető lenne. A végtermék a bor - a bor készítés a szőlőműveléshez hasonlóan komoly szakértelmet kíván.

A szőlőhegyek jellemző építményei a pincék, présházak. Sok megsemmisült az idők folyamán, vannak szép állapotban megmaradtak,  vannak új építésűek is. A klasszikus pince-présház két részből áll, elöl a présház, ehhez kapcsolódik a pince. A leszedett szőlőt a présházban dolgozzák fel - darálják, préselik, - a must innen a pincében lévő hordókba kerül. A pince boltozatos kialakítású, kívülről föld borítja, melyet benőtt a fű. Kiváló a hőszigetelése, nyáron kellemesen hűs, télen is kellemes a hőmérséklete. Általában nádtető fedi, fehér falak, fa ablakok, ajtók - nagyon jó arányokkal rendelkező, szép épületek. Előfordulnak olyan pince-présházak is, ahol a présház elé egy szobát építettek, ezek három részesek, illetve épültek kétszintesek is. Itt alul van a pince, a felső szinten a présház, többet közülük szép vakolatdíszekkel láttak el.

A pince belsők hangulata nagyon egyedi. Egy tapasztalt borász mesélte, hogy számára a pince egy szentély. Belépve ide megszűnik számára a külvilág, az élet gondját-baját kint hagyja. Üvegpoharakba kerül a bor, kóstolgatjuk, ízlelgetjük. Harapni való is kerül a bor mellé, friss sajt házi kenyérrel, zsíros kenyér pirospaprikával, hagymával. Halkan beszélgetünk, a bor mellett más jelentést kapnak ezek az ételek is. Nyugalmat árasztanak a falak, a hordók is, a múlt itt van velünk a jelenben, mintha megállt volna az idő.

"Aki csak a panorámát látja, az nem éli meg igazán a helyet. A szőlők és a történelem élettere ez. Egy olyan örökség, amit meg kell tudni őrizni a következő 100 generációnak. Ezért művelünk szőlőt, ezért fejlesztünk birtokot." Kovács Tamás tulajdonos- borász  ST. DONAT Ökológiai Birtok és Borászat 

A csopaki Szitahegy: gyönyörű pannon táj, ahol múlt-jelen-jövő egybeforr - a ST. DONAT Birtok és a Petrányi Pincészet és Borterasz mellett kisebb pincék és présházak is találhatók itt. A Balaton körül és a Balaton-felvidéken jónéhány hasonló helyszín van. Ember és természet együttműködésének kiváló példái ezek a helyek, egyben az organikus világ remek megnyilvánulásai is.

Poller Imre
Fotók: Polgár Martina