a város arca
Kultúrsarok
ALTERNATÍVÁK
Hűsölni a múzeumban

Igaz, hogy nyáron többségünk a partra vágyik hűsölni, de a part zsúfoltsága helyett időnként sokkal jobb alternatíva lehet egy múzeum kultúrával bélelt terében kikapcsolódni. Mi vár ránk ebből a szempontból Veszprémben?

Művészetek Háza Veszprém

Varázslat és illúzió - Múzeumok éjszakája 2019. június 22.

„Két sötét közt lakik a pillanat, / minden pázsiton ránk várakozó, / a borzongó és reszkető sötét, / tündért szamárrá elvarázsoló. // E pillanatra vár a kert, / várja növényi türelemmel, / hogy széllé változzék a fű, / és csenddé változzék az ember.” – írja Károlyi Amy Szent Iván-éj című versében. A nyári napforduló az emberiség egyik legősibb ünnepe. Az év legrövidebb éjszakája egyben a legmisztikusabb is: ilyenkor a valóságon túli világ kapui tárva vannak, tündérek, koboldok, szellemek bóklásznak az emberek közt, fények gyúlnak az éjszakában és lángra lobbannak a szívek.

A 17. alkalommal megrendezett Galériák Éjszakája programsorozat ehhez a varázslatos éjszakához kapcsolódik. Szent Iván-éjjelén minden megtörténhet! Színházi előadással, szitanyomó műhellyel, tárlatvezetésekkel, alkotópontokkal, koncertekkel, food desing-nal várják a házba ellátogatókat.

A Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény és a Csikász Galéria 17 és 22 óra között látogatható.

Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény
Vár u. 3-7.
17.00-19.00 Vass László Gyűjtemény, Vár u. 5.
Hogyan kerül a grafika a pólóra?
Szitanyomó műhely Fábián László és Jáger István grafikusművészekkel

Csikász Galéria udvara, Vár utca 17.
17.30-18.00 
TABARIN: VESZEDELMES LEVELEK − az Alig Színpad előadása
30 perces párizsi komédia szerelemről, házasságról.

Csikász Galéria 
18.00-18.30 
TALÁLKOZÁSOK
Beszélgetés PÉTERFY ÁBEL képzőművésszel, az idei Veszprémi Tavaszi Tárlat fődíjasával
Beszélgetőpartnere: Áfrány Gábor

A Dubniczay-palota 17 és 24 óra között látogatható.

Dubniczay-palota, Vár utca 29.
Folyamatos programok:
17.00-24.00 
Mindenki lehet művész – alkossunk a hársfa alatt!
VÉLETLEN TALÁLKOZÁS – a művel, a műben
Dienes Attila Véletlen találkozás című plasztikája a Tavaszi Tárlaton látható. Keretbe zárt gömbök, atomháló vagy pókháló? Közösen készítünk egy hasonlót – kicsit másképp, ahogy sikerül.
BAUHAUS 100
Ézsiás István Konstelláció című konstruktivista faliképeinek hatása alatt mindenki megalkothatja saját Bauhaus „emlékművét”, egy színes, hazavihető reliefet.
GALAGONYA
Varga Ferenc Irokéz Gyűjteményben látható leheletfinom rajzának másolatát közösen tovább rajzolhatjuk, izzóvá színezhetjük.

FÖLD, VÍZ, LEVEGŐ, TŰZ – TÉGLA
Készítsd el saját kicsi tégládat! Díszítsd kedved szerint!
Vagy játssz a formákkal, mint Jeney Zoltán a Tavaszi Tárlaton kiállított domborművein!

17.30-tól hajnalig a Dubniczay-palota udvarán zenél a BANZÁJ JAM SESSION.

18.00 órától 
Borkóstolás, zsíros kenyér design, zene, tánc.

Dubniczay-palota, Várgaléria
18.30-19.00 
MAGAS HŐFOKON
Beszélgetés PATTANTYÚS ORSOLYA keramikus művésszel és PATTANTYÚS GERGŐ üvegművésszel, a Veszprémi Tavaszi Tárlat kiállítóival. A művészeket Dohnal Szonja kérdezi.

Dubniczay-palota udvara
19.30-20.30 
AZ EMLÉK ÍZE − Belekóstolni mások emlékeibe
GÓG ANGÉLA food designer és formatervező előadása: Ételek, mint műalkotások, mint ehető üzenetek.

21.00-22.00 
Dubniczay-palota, Irokéz Gyűjtemény

SZAVAK TÜKRE
Irodalmi tárlatvezetés a barokk termekben
Írók, költők, a Vár Ucca Műhely szerzői és slammerek olvasnak fel saját műveikből, amelyeket a képzőművészeti alkotások inspiráltak.

22.00-23.00 
Dubniczay-palota, Tegulárium

ÉDEN
Beszélgetés MAGYARÓSI ÉVA animációs filmrendezővel, képzőművésszel
A beszélgetés előtt Magyarósi Éva filmjeit vetítjük. Rajzaiból kiállítás látható a Múzeumkávézóban.

Dubniczay-palota, Irokéz Gyűjtemény
23.00-24.00 Nomen est omen
Tárlatvezetés a Moholy-Nagy László teremben
Pados Gábor műgyűjtő és Hegyeshalmi László kurátor vezetésével

Dubniczay-palota, Tegulárium
00.00-00.30 
KÉPZELT PÖR − DUBNICZAY VS. PADÁNYI
Purgatóriumi tűzzománckép félórában
Vida Beáta történész tényfeltáró nyomozása alapján írta Tóth Loon.


 

Új kiállítások a Művészetek Házában

  • Tót Endre / TÓTalZÉRÓK&TÓTalÖRÖMÖK / Művészetek Háza Veszprém / Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény/ Megnyitó: 2019. június 29. szombat, 18 óra

Tót Endre (1937, Sümeg) nemzetközi színtéren az egyik legismertebb magyar képzőművész, Kossuth-díjas és Munkácsy-díjas, Sümeg díszpolgára. 1959-1962 között tanulmányokat folytat a Magyar Iparművészeti Főiskola murális tanszakán. 1970-1971: Felhagy a festészettel, a radikális változás évei jönnek. A konceptuális művészet felé fordul: a SEMMI, az ESŐ, az ÖRÖM, a ZERO témája lesz művészi védjegye. Nagyon korán kipróbál, úgynevezett „nem művészi” anyagokat, mint a gumibélyegző, távirat vagy xerox. Ekkor készíti el gumibélyegzővel művészi sorozatát. Alkotásait bemutatják a Párizsi Biennálén, Wroclawban, Genfben, Kölnben, Nyugat-Berlinben, New Yorkban. 1978-1979: DAAD ösztöndíjat kap Nyugat-Berlinben. 1978 óta Németországban, 1980 óta Kölnben él és dolgozik. 1987-ben visszatér a festészethez. Magyarországon 1989-től mutatják be műveit egyéni és csoportos kiállításokon, legutóbb Budapesten és Veszprémben a két IPARTERV kiállításon: Iparterv+ és Iparterv 68-80. Alkotásai megtalálhatóak Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika jelentős gyűjteményeiben. A mostani veszprémi kiállítás egy mini retrospektív tárlat Tót Endre rendkívül következetes, gazdag életművéből.

  • SZALAY Péter / Egy nap a kertemben / Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota – Várgaléria /Megnyitó: 2019. július 5. péntek, 18 óra

Szalay igazi 21. századi szobrász, nem riad vissza új technikák használatától. Interaktív kinetikus szobrokat készít, DIY elektronikákkal kísérletezik, számítógéppel tervez, 3D nyomtatásokat használ, a parametrikus építészet elemeit építi bele műveibe. De biztos kézzel nyúl hagyományos szobrászati alapanyagokhoz is (kő, fém, fa, porcelán).

Mostani kiállításunkon a művész mediálisan sokszínű és témaválasztásában változatos munkáiból válogatunk. A kiválasztott munkákat a beléjük kódolt humor, irónia teszi egységes anyaggá, mely reményeink szerint képes megszólítani a szélesebb közönséget is.

  • Julian Schnabel / METAFORÁK/Metaphors/ Művészetek Háza Veszprém / Csikász Galéria / Megnyitó: 2019. július 13. szombat, 11 óra

Julian Schnabel (1951, New York) nem csak az egyik legismertebb kortárs amerikai képzőművész, elismert filmrendező, igazi nemzetközi sztár, aki már extravagáns megjelenésével is feltűnést kelt. Jean-Michel Basquiat és Keith Harring mellett az amerikai neoexpresszionizmus legismertebb alakja. Festményeit, grafikáit, szobrait Amszterdamtól Torontóig a világ számos múzeumában bemutatták, de Magyarországon és Közép-Európában még soha nem volt kiállítása. Az érdeklődők most elsőként Veszprémben, a Művészetek Házában találkozhatnak alkotásaival. Az 1990-es években a festészet mellett filmmel kezdett el foglalkozni, játékfilmjeiért Cannes-ban rendezői díjjal és Golden Globe-díjjal tüntettek ki. 2018-ban mutatták be legújabb filmjét At Eternity's Gate címmel, mely Vincent Van Gogh életének utolsó éveiről szól. A veszprémi kiállítás a düsseldorfi Geuer und Geuer Galériával együttműködésében valósul meg.


Laczkó Dezső Múzeum

A Múzeumok Éjszakájához csatlakozik a Laczkó Dezső Múzeum, akik 18 és 24 óra között várnak mindenkit a veszprémi Várban. Kiemelt helyszínük a Hősök Kapuja Látogatóközpont lesz, melyet erre az estére a Zene tornyának  neveztek el. 21 órától ugyanis lehetőséget biztosítanak amatőr és profi szólisták, együttesek számára, hogy a Tűztorony zenéje mellett negyed, fél és háromnegyed órakor élő toronyzenével örvendeztessék meg a rendezvény látogatóit, a Vár utca járókelőit!