a város arca
Fesztivál az élet
FESZTIVÁLKÖRKÉP
Pezsgés Veszprémben és a Balatonon

Amikor a csapból is sör folyik - VII. Veszprémi Sörfesztivál, Veszprém, június 13-16.

A sörkülönlegességeket felvonultató esemény a város és a régió egyik legkiemelkedőbb szórakoztató és kulturális programja. A rendezvény célja többek között a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, ezáltal a kézműves sörforradalomhoz való kapcsolódás és Veszprém város idegenforgalmi kínálatának bővítése.

Az ország valamennyi részéből érkezett hazai és nemzetközi kézműves sörök garantálják a különleges ízeket: a negyvenféle különleges söröknek otthont adó sörfőzdék közül itt lesz a Guinness, Szent András, Paulaner, Kill Kenny, Budweiser. Többek között cseh különleges söröket is megkóstolhatunk, de a házigazda Malomkert Sörház prémium sörei is kínálgatják magukat.

A fergeteges hangulatról az Ocho Macho, Hungarian Rhapsody – Queen Tribute, Supernem, Hollywoodo és a Kiss Forever Band koncertjei gondoskodnak. Kisgyermekek részére játszóház, légvár, póni lovaglás, míg a nagyobbak részére különböző szórakoztató vidámpark elemek sorozatából lehet majd válogatni. A folyamatosan elérhető kézműves vásár egyedi termékekkel várja látogatóit..

Részletek a veszpremisorfeszt.hu oldalon.


 

Jó nagy cirkusz lesz a völgyben - XXVI. Kabóciádé Családi Fesztivál, Veszprém, június 14-16.

Talán nem véletlen, hogy idén a cirkuszmesterségre fókuszál a Kabóca Bábszínház családi fesztiválja: a lélegzetelállító mutatványokra képes artisták, a síró-nevető arcú bohócok, a leleményes állatok világa mindig is elvarázsolta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Így aztán biztos, a családi fesztivál is nagy sikerre tart számot.

A hangolódás rögtön a Kossuth utcán megkezdődik már június 14-én, pénteken, ahol gólyalábasok és jelmezes felvonulók flashmobját láthatják a veszprémiek, majd szombaton 10 órától a Kolostorok és kertekben gyűlnek össze az ország minden pontjáról idesereglett „óriáslábúak”. A nap során itt lesznek még többek között a Cirko Cirkulusz artistái, Dávid kontra Góliát címmel játékos filmforgatáson vehetnek részt a gyerekek, Méhes Csaba pantomim műsorral készül, és egy triciklis guruló cirkuszi bábelőadást is megnézhetünk, mielőtt éjszakai kalandtúrára indulnánk a tűzzsonglőrökkel.

Vasárnap aztán akrojógával kezdhetnek a kisbabás szülők, gólyalábas vetélkedőn mérhetik össze a tudásukat a kicsik, megnézhetjük az előző napi bábelőadásokat, ha lemaradtunk volna és Ágoston Béla is muzsikál az egyes előadások között, illetve az esti koncerten. Emellett folyamatosan lesznek játékterek és kézműves foglalkozások, a Jezsuita templomban pedig bábkiállítást nézhetünk meg.


 

Csobbanás! - Balaton Fesztivál, Balatonkenese, június 27-30.

4 nap, sztárfellépők, gasztronómiai különlegességek, családi programok és élmények páratlan balatoni környezetben. Ez a Balaton Fesztivál, Balatonkenese első igazi nyári programja 2019-ben. A belépés idén is ingyenes, a programot harmadik alkalommal rendezik meg. 

A Balaton Fesztiválnak a több mint 25.000 nm területű, balatonkenesei Széchenyi Park adott otthont. A helyszín egy fás-árnyékos liget, közvetlenül a Balaton partján, a balatonkenesei hajóállomás (móló) tövében. Szomszédságában található a balatonkenesei strand, a vasútállomás. Könnyű parkolási lehetőség és jó megközelíthetőség jellemzi a Balaton északi-partjának legnagyobb ingyenes családi gasztrofesztiválját.

A szervezők színes zenei válogatással készültek idén is. Csütörtökön Music Killers DJ-kkel, pénteken a rock nagyjaival, szombaton retró fergeteggel, vasárnap pedig pörgős rockabillyvel hozzák táncba a fesztiválozókat. ÚJDONSÁG: Gyerekszínpad & ízek és mesterségek utcája! Lesz minden, mi szem szájnak ingere! Extra bónusz: idén először a Vegan Food Festételudvar hazai határon túli ételspecialitások növényi alternatíváival, bűntudatmentes édességekkel, vegán street food különlegességekkel is készülnek az igazi ínyenceknek.

 


Zenezug a belvárosban - Veszprém, Íródeák Művészeti Udvar, július 16-20.

Az Íródeák Művészeti Udvart, azaz az IMU-t évek óta a Veszprémi Utcazene Fesztivál ideje alatt rendezik, ám attól teljesen független. A minifesztivált az Íródeák teaház és kávézó hozza össze tizenegy éve, hét éve pedig az Élő-Zene Egyesület is becsatlakozott a szervezésbe. A világ távoli pontjairól érkezett muzsikusok helyett itt a veszprémi zenekarok szórakoztatják a közönséget, akik között biztosan mindig találunk ismerős arcot. Igazi kis oázis ez, ahol találkozik egymással az Íródeák egyébként halkabb hétköznapokon is vonzó miliője (és sokak számára még vonzóbb italkínálata) és azok a zenészek, akik valamiért nem fértek be az Utcazene felhozatalába. Utóbbihoz képest az IMU ráadásul egy nappal korábban, már kedden kezd.

Hangulatjelentés a tavalyi évből:

Az idei fellépők:


Komolyan veszik a muzsikálást - Auer Fesztivál, Veszprém, július 30. - augusztus 4.

Ötödik alkalommal rendezi meg a Mendelssohn Kamara-zenekar a Királynék Városában a világhírű, veszprémi születésű Auer Lipót hegedű-művész és zenepedagógus tiszteletére az Auer Fesztivált, július 30. és augusztus 4. között. 2019-ban is kivételes zenei élmények részesei lehetünk Veszprémben, ahol ezúttal is több helyszínen várják a zeneszerető közönséget.

A rendező Mendelssohn Kamarazenekar célja Veszprém gyönyörű városába elhozni azokat a művészeket, akik a klasszikus zenei élet főszereplőiként a világ legjelentősebb koncerttermeiben lépnek fel. 2015 óta olyan világhírű művészek tisztelegtek Auer emléke előtt Veszprémben, mint Vadim Repin, Mischa Maisky, Borogyin Vonósnégyes, Yuri Bashmet, Kocsis Zoltán, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Ránki Dezső, Keller Kvartett, Ray Chen, hogy csak párat említsünk.

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845 – 1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus, a világ zenei életének meghatározó alakja, a cár szólóhegedűse, államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium professzora, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere volt. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. Ő alapozta meg az „orosz hegedűiskola” néven ismert metódust, mely példátlan sikersorozatot indított el. Legnevesebb tanítványai között találjuk Jascha Heifetz, Nathan Milstein nevét. Büszkék voltak barátságára a kor meghatározó zeneszerzői: Csajkovszkij, Rubinstein, Rimszkij-Korszakov, Liszt Ferenc, Szergej Rachmanyinov is. Auer egyaránt volt művész és tanár, keresztény és zsidó, orosz és amerikai. És persze magyar, hiszen vallotta: „minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el”.

A teljes programért érdemes figyelni az auerfesztival.hu oldalt.