a város arca
Kultúrsarok
PANNON VÁRSZÍNHÁZ
Jönnek a virággyerekek

Ahogy azt megszokhattuk már a Pannon Várszínháztól, idén nyáron sem pihennek sokat: Veszprém mellett számos Balatonhoz közeli település színpadán lépnek fel. Júliusban ráadásul egy igazi szenzációs előadás előbemutatóját is láthatja a közönség: érkeznek a hippik és a Hair című musical.

1968. április 29-én szédületes siker vette kezdetét: ezen a napon mutatták be a Broadway-n a Hair című musicalt. A lázadás korszakát jelenítette meg: a tiltakozást a vietnami háború és a társadalmi kötöttségek ellen. A darab hűen tükrözte a második világháború utáni időkben született hippi fiatalok életérzését.

A musical azóta is rendkívül népszerű, a zseniális zenei betéteknek, mindenki által ismert dallamoknak köszönhetően igazi klasszikusnak számít. Több dala a vietnámi háború elleni békemozgalom himnuszává vált.

Tizenegy évvel később Milos Forman elkészítette méltán híres filmjét az ősváltozat alapján. Az amerikai musical elemeit történetiszálra fűzve a világ minden táján népszerű alkotás született, amely lényegesen szelídebb hangvételű, mint az eredeti darab.

Vándorfi László igazgató, rendező szerint a cél az, hogy az eredeti musical motívumait úgy jelenítsék meg a színpadon, hogy a filmből is ismert történet ne vesszen el, hiszen történet nélkül nem működhet a darab.

a szituációktól függetlenül a karaktererek szerethetőek: nincs agresszió és durvaság, viszont az ősváltozathoz hasonlóan szélsőséges beszólások, megnyilvánulások vannak, amiket a szövegbe igyekeztek beépíteni.

“A HAIR NEM LESZ EGY NAGYSZABÁSÚ KOSZTÜMÖS BROADWAY MUSICAL: POFÁTLAN, SZEMTELEN ÉS LELKET FELBOLYGATÓ LESZ, HA JÓL CSINÁLJUK.”

Negyven évvel ezelőtt egy “amerikai törzsi szertartás” jellegű rock-love musical került színpadra, amely most a Pannon Várszínházban megőrizve a híres darab ikonikus momentumait, új köntösbe öltözik.

- Színházunk egyik fontos törekvése, hogy társadalmi kérdésekben megjelenítsünk magyarsággal kapcsolatos motívumokat: legyenek magyar vonatkozások - mondta Vándorfi László. A Hair esetében ez természetesen az amerikai történet határait figyelembe véve történik, így nem kell arra számítanunk, hogy “Bergerék majd a Hortobágyon táncolnak”.

A darabot először július 4-én Veszprémben láthatja a közönség, az előbemutatón. Ezt követően 5-én Kapuváron, 13-án Ajkán, 25-én Balatonlellén, majd július 26-án pénteken Veszprémben, a Várbörtön udvarán, illetve Augusztus 6-án Inotán az Erőmű Fesztiválon, a Retro Színház szabadtéri színpadán mutatják be.

 

 

Szereplők:

Berger: Kékesi Gábor és Horváth Dániel,
Claude: Szente Árpád Csaba
Woof: Gábor Márkó és Horváth Dániel
Hud: Ekanem Bálint Emota és Kovács Gábor
Hubert: Magyar János
Ronny: Kátai Norbert és Kádár Szabolcs
Paul: Kovács Gábor és Szabó Dániel
Walter: Németh Ádám és Punk Péter
Steve: Baranyi Csanád
Hiram: Ruff Roland
Jeannie: Kárpáti Barbara
Sheila: Becz Betty és Telegdi Kamilla
Dionne: Gergely Noémi
Crissy: Baranyi Emma és Kató Anita
Margaret: Kovács Ágnes Magdolna
Leata: Holczer Réka
Suzannah: Dézsényi Zsófia és Pintér Dorina
Mary: Simonyai Lujza
Emeretta: Fojtyik Alexandra és Nemcsók Nóra
Diane: Magashegyi Nóra
Marjorie: Kalányos Mária
Linda: Zsemberi Liliána
Natalie: Bogáti Fanni

Rendező: Vándorfi László
Díszlet: Khell Csörsz
Jelmez: Justin Júlia
Koreográfus: Krámer György


A Pannon Várszínház további nyári előadásai: