a város arca
Kalandozzunk!
A NAGY KILÁTÓ TESZT
Irány a Csákány-hegyi kilátó!

Egy kilátót felfedezni úgy a legjobb, ha az odajutás is felér egy kisebb kalanddal, no meg egy testedzéssel. Ilyenkor garantált, hogy elfelejtjük a hétköznapok gondjait. Mi éppen ezért most Csopak felé vettük az irányt, hogy panorámából élvezzük a Balatont.

A 327 m magas Csákány-hegyen, az erdő szívében kapott helyet a volt Endrődi Sándor kilátó helyén a Csákány-hegyi kilátó. A kilátó teljes magassága 18,50 méter, a járószintje pedig 11,52 m. Látszólag ez nem az az egetrengető magasság, a hegy mégis olyat dob rajta, amitől már gyakorlatilag Csopak egész környékét belátni. Észak felé a Veszprémi fennsík erdős-mezős vidéke, a többi égtáj irányába a Balaton víztükre és a vele határos Balaton-felvidék erdős-szőlős-településes riviérája látható.

Ide eljutni ráadásul egy kellemes kirándulással is felér: akár a panorámaösvényen keresztül érkezünk, akár az erdei utat választjuk, jó kis testmozgásban lesz részünk, így aztán tényleg olyan igazi lesz a siker íze, mire felküzdjük magunkat a kilátóba.

Megközelítés: Több irányból is feljuthatunk a kilátóba. Ha a panorámaösvény útvonalát követjük, egész sokáig mehetünk autóval, az utolsó szakaszon viszont mindenképpen gyalogolnunk kell - itt a Kéktúra turistajelzései lesznek segítségünkre a tájékozódásban. Ha a rövidebb útvonalat választanánk, a temető feletti utat kövessük, majd tábla mutatja a kitaposott, lépcsővel induló erdei ösvényt, ami elvezet a kilátóhoz.

Nehézségi szint: Közepes - az erdei ösvények időnként elég meredekek és csúszósak lehetnek, plusz kidőlt fatörzsek is keresztezhetik az utunkat, emiatt megfelelő cipő és víz nélkül ne indukjunk útnak.

Amit kifejezetten szerettünk benne:

- Mivel kicsit meg kell küzdenünk az odajutással, garantáltan kikapcsol.

- A kilátóhoz vezető gyönyörű panorámaösvényt.

- Fentről nézve talán még szebb a Balaton és az északi part.