a város arca
Állatkerti séták
VESZPRÉM ZOO
Ahol mindig vár valami újdonság

Bár a Veszprémi Állatkertben soha nem lehetett unatkozni, a zoo történetének legnagyobb fejlesztését éli meg éppen: a Modern Városok Programnak köszönhetően az elmúlt egy-két évben nem csupán új állatokkal, de olyan új attrakciókkal gazdagodott a vadaspark, mint a dínópark vagy az Afrikát idéző játszótér. Világviszonylatban nézve is az egyik legizgalmasabb, az állatoknak is baráti környezetet nyújtó parkká nőtte ki magát a zoo mostanra, ahol szinte minden hónapban új látványosságok várnak minket. Ízelítőként mutatunk párat, a komplex élményért pedig irány a zoo - lehetőleg korán reggel, mert még így is biztos ottragadunk estig.

Irány a Jurassic Park!

2016 tavasza óta úgy érezhetjük magunkat, mintha Steven Spielberg filmjébe csöppennénk az állatkerti séta egy pontján. A két hektáron elterülő dínóparkban összesen 30 életnagyságú őslény figuráját tekinthetjük meg, köztük a Tyrannosaurus Rexet, a Triceratopsot, a Stegosaurust, a 25 méter hosszúságú Diplodocust vagy a Velociraptort. A kiállítás télen nyáron nyitva tart, amiért nem kell külön belépőt váltani, a park az állatkerti jeggyel látogatható.

Bodza és társai

Az ország legnagyobb karavánja található Veszprémben: tavaly nyáron 15 teve költözhetett át új, kétezer négyzetméteres kifutójába, ahol most már igazán nagy területen szaladgálhatnak. Idén tavasszal a kompánia egy taggal bővült egy újszülött tevecsikóval: a kis Bodza nevét a vendégek közösen választhatták ki, aki azóta már rég túl van az első bizonytalan lépéseken és boldogan futkározik mamája és népes családja társaságában. 

Üdv a pirosfenekűeknél!

Nemcsak Bodza személyében kapott új lakót az állatkert idén: szintén a tavasz elején érkezett egy 20 fős galléros páviáncsalád a hollandiai Beekse Bergen Safari Parkból: van köztük harminc éves nagymama és egy éves unoka is. A galléros páviánok a legnépszerűbb állatkerti állatok közé tartoznak, hangos zsibongásukkal és mókás viselkedésükkel mindenhol a látogatók kedvencei - Veszprémben is biztos azok lesznek.

Veszprém királyai

Hamarosan igazi, méltó helyet kapnak a vadvilág királyaiként is emlegetett oroszlánok: várhatóan heteken belül át is kerülhetnek új, több mint 2000 négyzetméteres kifutójukra a nagymacskák, akiknek új otthonánál két kilátópontot is elhelyeztek, hogy akár az állatoktól pár centi távolságra, egy biztonsági üvegfalon keresztül csodálhassuk ezeket a gyönyörű lényeket. Egyelőre négy oroszlán költözik majd, de a jövőben 6-8 négylábú is kényelmesen elférhet itt.

Ó,ó,ó, Afrika!

Nemcsak az állatkert lakói szolgálhatnak örömmel a gyerekeknek a zoo-ban: tavaly nyár óta egy Afrikát idéző játszópark is található a Gulya-dombon. A parkban egy afrikai expedíció minden ízét átélhetik a lurkók: a Serengeti park növény-és állatvilágát megidéző játszótéren mintegy 20 játék található, köztük az eredeti hely szimbólumának is tekinthető repülőgép mása, melynek pilótafülkéjébe a gyerekek fel is mászhatnak, vagy éppen a kalandhajó, a baobab lombház, a fészekhinta és a drótkötélpálya.


Az állatkert további újdonságaiért érdemes figyelemmel követni hivatalos Facebook oldalukat, ahol folyamatosan kaphatunk naprakész információkat a lakókról és fejlesztésekről.

Fotók: Kovács Bálint, Domján Attila