a város arca
Arcvonal
SALGA BALÁZS
Napelempark, biomasszakazán, központi pályaudvar

A Smart City program lényege, hogy energia-hatékonyan használjuk fel az új technológiákat, ezáltal élhetőbb, energiatakarékosabb és fenntarthatóbb várost adhatnánk örökül a jövő generációjának. Salga Balázs, energetikai projektekért felelős munkatárs mesélt a VKSZ Zrt. Smart City projektben betöltött szerepéről.

‒ Célunk, hogy javuljon a város tiszta energia-felhasználása. Energiapazarló társadalomban élünk, és ennek bizony már mindennapi életünkben is látjuk a következményeit. A Smart City nevéből is kiderül, okosabban kell gazdálkodni az energiaforrásokkal, nekünk pedig meg kell próbálnunk ezt az emberek mindennapi életébe is átültetni. Igyekszünk maximálisan igazodni a lakosok igényeihez, hiszen minden fejlesztés az ő érdekükben történik.

A VKSZ Zrt. városüzemeltetőként kötelességének tekinti, hogy megmutassa a város polgárainak azokat a megoldásokat, amelyek hosszú távon energiát és költséget spórolnak, és a környezetre nézve sem ártalmasak.

A fő csapásvonalak

Tervezzük napelempark és biomasszával működő fűtőmű telepítését is. Így tiszta, zöld energiát nyerhetnénk, ráadásul hosszú távon az előállítása is sokkal olcsóbb lenne. Ne menjünk el amellett sem, hogy megújuló energiaforrásokról van szó, például biomasszával működő fűtőműnél, a fa, mint tüzelőanyag a normál erdőgazdálkodásból származó fahulladék lenne, ami az erdőgazdálkodás miatt folyamatoson keletkezik, ráadásul évről évre meg is újul a kötelező visszapótlások miatt, míg egy szénhidrogén mező kialakulása 1‒2 millió év. A harmadik terület az intézményi energiamenedzsment. Az infokommunikációt segítségül hívva okos mérőket szerelnénk fel – először az önkormányzati épületekbe. Ezáltal tökéletes képet kapunk az épület energiafelhasználásáról, a fogyasztói szokásokról. Ezek kiértékelése pedig nagyban megkönnyíti majd a tervezés további fázisait.

Terveink között szerepel a közvilágítás, illetve a közlekedés megreformálása is. Ledes és intelligens mérőkkel felszerelt oszlopokat alakítanánk ki, melyekkel nem csupán energiát spórolnánk (van olyan ledes izzó, amely mintegy nyolcadannyi áramot fogyaszt, mint a mostani izzószálas), hanem egy központi irányító rendszeren keresztül információt kapnánk a forgalomról, a károsanyag-kibocsátásról, adott esetben pedig be is tudnánk avatkozni.

A központi pályaudvar a vasútállomás és a buszpályaudvar szerepét szeretné összehangolni, ezáltal tehermentesebbé válna a közlekedés a belvárosban.

Veszprémre szabva

Igazság szerint nincs új a nap alatt, olyan módszereket igyekszünk fejleszteni, amelyek máshol már jól beváltak. A hangsúly azon van, hogy figyelembe vegyük városunk fekvését, adottságait és korlátait. Mondok egy szélsőséges példát: geotermikus energiával kísérletezni Veszprémben éppolyan értelmetlen lenne, mint rizstermesztésbe kezdeni. A biomassza előállításához azonban ideálisak a feltételek. A  Bakonyból egyszerűen és gyorsan lehet faanyagot szállítani. Jelenleg rengeteg faanyagot szállítunk nyugatra biomassza-alapanyagként.

Egyébként több szervezet is kísérletezik bizonyos fafajták nemesítésével, vizsgálják, melyek azok a típusok, amelyek gyorsabban nőnek, és jobb hőértékkel rendelkeznek.

Együtt könnyebb

A Smart City komoly és komplex projekt, ennek megfelelően rengeteg szereplő együttműködését követeli. A városvezetés mellett számos civil szervezettel is kooperálunk, és számítunk a segítségükre, legyen szó parkosításról vagy a polgárok megszólításáról. Megemlíteném a Pannon Egyetemmel folytatott közös munkát is. Szeretnénk olyan tudásparkot létrehozni, ahol az egyetemen fejlesztett rendszerek, modellek gyakorlatban is kipróbálásra kerülhetnének, sőt közvetlenül találkozhatna a programfejlesztő és a potenciális megrendelő is.

 

Mikor válnak valósággá az elképzelések?

Tele vagyunk tervekkel és elképzelésekkel, a fejlesztések megvalósulása csupán azon múlik, hogy ezekre mikor találunk forrást. Persze vannak kisebb állomások és EU-s irányelvek, amelyek mederben tartják a projekteket.

A Smart City egyik hatalmas előnye abban rejlik, hogy egyre kevesebb külső energiaforrást kell majd igénybe vennünk. Minél inkább önfenntartásra törekszünk, annál kevésbé függünk majd másoktól. Persze ehhez még rengeteg fejlesztésnek kell megvalósulnia, mi pedig még csak az út elején vagyunk.

Szabó Virág
Fotó: Domján Attila