a város arca
Arcvonal
LASSAN JÁRJ
Felpörgő lassú turizmus

Egyre többen szeretnék szabadidejüket nyugodtabb, csendesebb, lassúbb körülmények között tölteni, mint a hétköznapjukat. Lépésről-lépésre egyre nagyobb teret hódít a nyugaton már népszerű lassú turizmus, ami szorosan összefügg a csenddel.

Lassú turizmus
Stresszmentes, sebesség nélküli utazás testben, lélekben, szellemben. Ennek vannak fizikai megnyilvánulásai, kevesebb program, alternatív közlekedési eszközök (kerékpár, ló, gyaloglás…) használata, slow food, lassú, komótos étkezés. Mindez egyfajta lassulást jelent, amely aztán szellemi téren is jelentkezik. Gondoljunk a meditációra, többfajta terápiára, légzéstechnikák alkalmazására. A lassú turizmus a türelem, a lelki béke, a mélyebb élmények keresésének a szinonimája, amely szoros összefüggésbe hozható a csenddel, a csend mágiájával.

A csend kultúrája
A kifejezés önmagáért beszél. A csend nyugalmi, békés lelki állapotot feltételez. Megszűnnek a külső zajok, és ebben a csendben meghallhatjuk belső rezdüléseket, figyelhetünk önmagunkra,  belső világunkra. Ez a figyelés sokszor felismerésekkel, a problémák felfedezésével, majd azok megoldásával jár együtt. Ezért a csendes turizmus csakis terápiákkal, alternatív gyógymódokkal, étkezéssel, egyfajta életmódváltással és annak bemutatásával jár együtt!

A természet szerepe, ereje a csend-turizmusban
A természet, a föld az univerzum része, ahogy az ember is. Elválaszthatatlanok. Ha ki akarunk szállni, lelassulni, befelé figyelni – el kell vonulni (csendes, forgalommentes helyre) – ehhez szükséges a természet, a föld kisugárzása. A nyugalom szigetét legjobban a természetben, a természetes csendben tudjuk megtalálni. Már annak óriási ereje van, ha csak kisétálunk az erőbe, ha csak nézzük és hallgatjuk a vizet, a madarakat…

Bakony
Szakrálisan vannak frekventált helyek a Bakonyban. Gondoljunk csak Bakonybélre, Csehbányára. A természeti táj, a föld kisugárzása, ég és föld találkozása olyan sajátos aurát teremt, amelyre már elődeink is felfigyeltek a kálváriák, kápolnák építésénél. A tájegység folyamatosan vonzza a gyalogos, kerékpáros, vonaton vagy autóval érkezőket, megállásra-kivonulásra vágyókat. A természet, a táj puszta látványa felold mind a négy évszakban. Ideális helyszín a lassú turizmusnak, a manapság is egyre népszerűbb csend-terápiáknak.

Jövő
Nálunk csak az utóbbi időben jelent meg a lassú turizmus, de egyre fontosabbá válik. Lényeges, hogy az eredeti cél (egyén, természet, környezet, társadalom tiszteletével) szem előtt tartásával, a minőség szigorú és konzekvens megkövetelése mellett történjen a lehetőségek kiaknázása, hosszú távú tervezéssel, ahol nem az a törekvés, hogy minél több szolgáltatást nyújtsunk, hanem csak megszámlálhatót, de az a célcsoport kívánságait, óhajait messzemenőkig figyelembe vegye, kiszolgálja.

 

Pethő Imre
Fotó: Babják Tamás