a város arca
Helyi-érték
KÁLAZI ÁGI
Megtalálni a belső nyugalmat

Veszprémben hosszú évek óta hagyománya van az úgynevezett csend-sétáknak, melyek során a résztvevők zavaró gondolataikat kizárva saját belső békéjükre figyelnek, akár órákon át. Kálazi Ági reiki mester, tanár évek óta vezet ilyen sétákat, őt kérdeztük, mi történik ilyenkor, és mi a célja a hallgatag vonulásnak.

Kálazi Ági 2003-ban vezetett először úgynevezett csend-elvonulást, amelyen a résztvevők 3‒4 órán keresztül a természetben, a városoktól messze sétáltak. Később ezeket a lakótelepi lakásán tartott „csend-meditációk” és „csend-ülések” váltották fel, zárt ajtók mögött, 20‒30 fő részvételével. Következő lépése az volt, hogy az emberek kint, „zajban” éljék meg a csendet, amely szerinte mindig bennünk van, akárhol is vagyunk, bármit csinálunk.

‒ Mi a csend séták lényege?

‒ Sétánk egyfajta lelassulás, befelé figyelés, lecsendesedés, majd ebből a csendből szemlélődés, nézelődés, a természettel, a világgal való másfajta kapcsolódás. Ilyenkor befelé is fordítjuk a figyelmünket, és szinte együtt lélegzünk a természettel. Az utunkat, amely 2‒3 órás, teljes csendben tesszük meg. Ezeket felkészítő beszélgetés és meditáció előzi meg. Ha az emberek elmennek sétálni, általában mindig van valami céljuk. Hol ketten, hol többen indulunk útnak, mindig egymásra figyelünk. A csend séták során levesszük a kommunikációt, a beszédet, és lassan, szemlélődve sétálunk.

‒ Mi történik ilyenkor? Hogyan kell elképzelni egy-egy sétát?

‒ A sétánk egy nyitó körrel indul, általában a Dubniczay-palotából. Ez a séta egyik legfontosabb mozzanata. Kézen fogva, körbeállva létrehozzuk azt a lelki-érzelmi-energetikai kapcsolódást, amely megmarad akkor is, mikor elengedve a kezeket sétára indulunk. A csoportnak így létrejön egy erőtere, amely megtart bennünket, amelyben végig bent tudunk maradni. Akkor is, ha a sétánk során találkozunk másokkal, vagy áthaladnak mások a csoporton. Az indító szándék és érzés számomra mindig fontos. Ezt a tiszta, nyugodt, békés állapotot próbálom néhány instrukcióval létrehozni magunkban. Utunkra a harangok hangjai bocsátanak. Áhítattal teli pillanatok ezek, amikor együtt, megállva, csendben hallgatjuk a harangokat. Megérkezünk az elménk világából a szívünkbe, és így indulunk el. Ilyenkor nem foglalkozunk azzal, mi történt korábban, vagy mi lesz este. Arra figyelünk, hogy milyen gyönyörű helyen vagyunk. Ebből a lelassult, csendes, nyugodt szemlélődésből az emberek megtalálják a saját belső nyugalmukat, másrészt pedig olyan dolgokat, amelyeket eddig nem vettek észre.

‒ Például?

‒ Például egy szép virágot, egy gyönyörű lámpát vagy házat. A séták gyakori helyszíne a Benedek-hegy és környéke. Mindenki sokszor sétált már ott, de mégis mindig a gondolatainkba vagyunk belemerülve, és nem vesszük észre azt a rengeteg szépséget, ami ott vár ránk.

‒ Ezt a fajta befelé figyelést bárkinek könnyű gyakorolni?

‒ Eddig mindenkinek nagy élmény volt. Újszerű élményként élik meg az emberek. Hamar tudnak csatlakozni, és észreveszik magukban, hogy folyamatos komment-kényszer van bennünk, hogy mindenre reagáljunk. Az elmének az állandó működése folyton stresszel minket, meg van feszülve a test, dolgozik az elme. A befelé figyelés során észrevesszük ezt, és 5‒10 perc után általában mindenki megnyugszik.  A belső csend hatására megindulnak a testben bizonyos gyógyító folyamatok is: fizikailag, érzelmileg és mentálisan is. A csend séták végéhez hozzátartozik az élmények megosztása. Általában 2‒3 órásak ezek a programok, és sokan a végén suttogva mondják: „nem is szeretnék megszólalni.”

‒ Ön reiki mester. Hogyan kapcsolódik egymáshoz a reiki és a csend?

‒ A reiki az univerzum energiája. Amikor magunkat, vagy másokat reikizünk, ugyanabba a csendes állapotba kerülünk, amelyet a csend-sétákon megélünk. Ugyanehhez a csendhez visz az ima, a meditáció és a csend-séta is. Minden ilyen tanítás és belső önismereti munka ide viszi a figyelmünket. Mindenkiben van egy nyugodt, békés hely, amihez próbálunk visszatalálni. A csend felszínre hozza énünk eredeti békéjét. Harmonizálja és gyógyítja testünket, lelkünket. A csend teljessé tesz és feltölt; gyengéden és mégis erőteljesen aktívvá tesz.

‒ Általában kik mennek el a csend sétákra? Milyen embereknek vonzó?

‒ Teljesen hétköznapi emberek. Azt vesszük észre, hogy egyre több olyan ember jön, aki nem foglalkozok se meditációval, se önismereti munkával. Nem idegen azok számára sem, akik nem nyitottak az ezoterikus, spirituális tanítások felé. Egyre nagyobb az igény, hogy lekapcsolódjunk a stresszes állapotról, és ennek egyik legegyszerűbb módja a csend-séta, hiszen egyre többekben van meg az igény a nyugalomra.

 

Gesztesi Ákos
Fotó: Domján Attila