a város arca
Csendem
PETHŐ IMRE
A csend forradalma

Sokak számára elviselhetetlen a csend, pedig óriási erő van benne. Hihetetlen változásokat okozhat a csend, a belső csendünk megtalálása, mert lehetőséget nyújt a megújulásra, önmagunk felfedezésére.

Mai életünk állandó mozgásra kényszerít. Mindig megyünk valahova, mindig teszünk valamit, mindig akarunk valamit. Ez az állandó mozgás folyamatos zajjal jár. Vagy mi beszélünk, vagy hozzánk beszélnek, vagy televíziót nézzük, vagy zenét hallgatunk, nem is beszélve a város zajáról. Sok ember számára teljes összeomlást jelent, jelentene a televízió, rádió, internet hiánya. El sem tudják képzelni, mit is lehet, lehetne kezdeni ezzel a helyzettel. Sokan félnek a csendtől!

Pedig a csend óriási élményeket tartogat számunkra. Lehetőség a megújulásra, önmagunk megismerésére. A csend nyugalmat, harmóniát jelent. Éppen ezért gyógyít is. Egyensúlyba hozza a testünket, lelkünket, kinyitja az eddig nem, vagy alig használt érzékszerveinket. Felnyitja szemünket, megmutatja a világunk igazi arcát. A csend energia, erő, mozgás. Igaz másfajta mozgás, mint amit az eddigi, pörgősnek nevezett életünkben tapasztaltunk. Nem rohanás, mert ebben nem hagyjuk el önmagunkat, nem vetkőzzük le fontos emberi értékeinket. A csend megőrzi mindezt, sőt építi is.

 


Keleten, az ottani kultúrákban fontos szerepe van a csendnek. Sok helyen, ha megérkeznek valahova, nem kell azonnal beszélni. Csak meg kell érkezni. Lezökkeni a fotelba, figyelni, nézni, megnyugodni, aztán jöhet a társalgás. Japánban a hosszú ideig egymást nélkülöző, vagy éppen haragban levő házaspárok teaszertartásán órákig nem beszélhetnek. Nincs lehetőség a nehéz, vagy kritikus állapotú kapcsolat további rombolására. A csendes időszakban megnyugodhatnak, átértékelhetik egymást, önmagukat, megérezhetik újra a jót, a szépet a másikban. Ehhez idő és nyugalom, harmónia kell.

Sajnos ezt a fajta csendkultúrát elfelejtettük, kiirtotta belőlünk a fogyasztói világ. De bármikor újra magunkhoz ölelhetjük, hiszen itt van, ingyen van, bármikor fogyasztható. Csak figyelem és igény kell rá. Ha valaki elég bátor, hogy vállaljon minden nap néhány csendes pillanatot, amit aztán ki is használ, az újra felfedezheti a világát. A belső csendje segít neki abban, hogy ne égjen ki, hogy nyugodt, határozott, és nem felfokozott érzelmi alapú döntéseket hozhat, hogy rövid időn belül kipihenheti magát. Aki vállalkozik erre a kalandra, az újra értékeli magát, eddigi életét, barátságait, vagy amit eddig annak gondolt, magánéletét. Mindent!

A csend ezért forradalmi változásokat hozhat életünkben. Ha valaki mindezt a természettel, annak csodáival, mozgással, meditációval kombinálja, még forradalmibb változásokat élhet meg. Megtalálhatja a csend csendjét is.

A csend csendje pedig olyan életspirált indíthat el számunkra, amely folyamatosan előre és felfele visz, amitől épülünk, erősödünk. amitől szebb, boldogabb, élhetőbb lesz a világunk.

 

Pethő Imre

Fotó: Czinderi Zoltán (vehir.hu)