Az Európai Unói vidékfejlesztési politikáján keresztül 1957 óta folyamatosan azon munkálkodik, hogy az unió területén megfelelő mennyiségű munkahelyet és élelmiszert biztosítson, emellett nagy hangsúlyt fektet a környezet védelmére, a vidéki kultúra és örökség megőrzésére. Ennek tükrében született meg az Európai Unió LEADER (francia: közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) programja. Hogy térségünkben miként történik a vidékfejlesztési program megvalósítása, arról Szabados Zsuzsannával, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet vezetőjével beszélgettünk.

– Miért jött létre, és miként dolgozik az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület?

– Az európai uniós csatlakozást követően a LEADER vidékfejlesztési program mintájára megalakult térségünkben a Balaton-felvidék Akciócsoport. A 2007–2013-as uniós pályázati ciklusban ki kellett dolgoznunk egy helyi térségfejlesztési stratégiát, és akkor állt össze a 60 településes együttműködés. A későbbiekben ahhoz, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériummal szerződni tudjunk a stratégia megvalósítása érdekében, alapítani kellett egy jogi személyiségű szervezetet, ez lett az Éltető Balaton-felvidékért  Egyesület. Így vált lehetővé, hogy a helyi vidékfejlesztési stratégia mentén a mi fejlesztési stratégiánk megvalósítására is lehessen pályázatokat kiírni. A civil szervezetek, vállalkozások és önkormányzatok hozzájutottak ezekhez a pályázathoz, és ők azok, akik végső soron megvalósítják. Vagyis mi mintegy közvetítőként funkcionálunk a minisztérium és a pályázók között.

– Mit tudnak nyújtani a tagoknak?

– Egyesületünk legfőbb célja a helyi társadalmi és gazdasági fejlődés támogatása a helyi termékek, szolgáltatások és turisztikai kínálat népszerűsítésén keresztül. Próbálunk mindenfajta együttműködést aktivizálni, hogy erősödjön a térség gazdasága. Több mint 250 egyesületi és hálózati tagunk van, ami több mint 300 különböző partneri együttműködést jelent. 2013–2014-ben közösen alakítottuk ki a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidékért Védjegyrendszert”, amely magába foglalja a vidék minősége logót, és emellett minden terület rendelkezik a maga identitását kifejező logóval. A védjegy keretén belül jelenleg három szakmaspecifikus csoporttal dolgozunk, ezek az élelmiszer-, a kézműves- és a kisipari termékek, valamint a turisztikai szolgáltatások. Összességében jelenleg 71 védjegyesünk van, és folyamatosan bővítjük a kört.

– Kik csatlakoznak az egyesületbe, és kik kaphatnak védjegyet?

– Az Éltető Balaton-felvidék Egyesületbe folyamatosan, míg a védjegy használatához minden év áprilisig lehet jelentkezni. Az egyesületi taggá válást tagfelvételi nyilatkozattal és 2 tag ajánlásával lehet kérni. A védjegyessé válás folyamata ettől természetesen eltérő. Védjegyessé az válhat, aki megfelel a minősítési szabályzatrendszernek, amely a honlapunkon is olvasható. Négy alapvető területen kell eleget tenni a szempontoknak: környezeti, társadalmi, gazdasági felelősségvállalás és szakmaspecifikus területeken. Mindenkire vonatkoznak az általános szabályok, például hogy csak azok használhatják a védjegyet, akiknek székhelye, telephelye az egyesület illetékességi területén található. Vállalniuk kell, hogy népszerűsítik védjegyes termékeinket – nem csak a sajátjukat –, így is erősítve az együttműködést, hozzájárulnak a közös marketinghez, és rendezvényeiken a többi védjegyest is propagálják. Megesik, hogy mi keresünk meg kistermelőket, például vásárokon, de mára már többnyire maguktól jelentkeznek. Jelenlegi védjegyeseink közül kiemelném a Barátcsuha Borházat, hiszen az országban egyedül csak itt lehet  barátcsuha fajtájú szőlőből készült bort kapni. A Dobosi Pincészet és a Gergely Borház kiemelkedő a bio borokat állít elő, a Biomannarax organikus gyógytáplálék termékcsalád sokak szemében superfood kategória, a Csicsó Kerámiáknál még az egyes festékeket is maga a keramikus állítja elő, nincsen párja a Monoszlói Gaál Ferenc által készült szemes cserépkályhának, az ukki eperből készült lekvárnak, és Dávidné Kérni Márta „Egészségbomba” szendvicskrémjei is kitűnőek… és folytathatnám a sort, hogy mennyi-mennyi csodálatos értéket rejt vidékünk.

– Hol lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez?

– A termékek egyedileg sok üzletben kaphatók, négy boltban azonban kiemelten értékesítjük azokat: a CBA-Príma Fék üzletházban, Balatonakaliban, a Nagy csemegeboltban Ukkon, Sümegen a Kamilla kézműves boltban, és Törökbálinton „Az én kis falum” reggeliző és kisboltban. Ezekben az üzletekben a termékek mellett az arculatunk is megjelenik. Önálló arculattal, de nagyon sok védjegyes terméket értékesít Budapesten a Balatoni Ízlelő is. A kereskedéseken kívül a Művészetek Völgye Éltető Völgy udvarban és különböző vásárokon is megjelenünk közösen.

– Mi a távlati vágyuk, elképzelésük ezzel a rendszerrel?

– Felgyorsult világunkban sokat változtak a fogyasztói szokások, igyekszünk alkalmazkodni ezekhez, és még több üzletben megjelenni. Szeretnénk, ha egymással párhuzamosan tudnánk az értékesítést és a termelést is erősíteni, még több munkahelyet teremteni a fiatalok számára is, hogy ne csökkenjen folyamatosan falvaink lakosságszáma. Emellett fontos, hogy idővel a pályázati forrásoktól függetlenül, önállóan tudjon folytatódni ez a tevékenység.

Dörgicsei Borház

A Dörgicsei Borház 2010 óta a falu főutcáján, a Balaton-felvidék tájjellegű boraival várja vendégeit. Boraik különlegességét a sajátos mikroklímájú dörgicsei medencében termő szőlőfajták, a nagy odafigyeléssel történő feldolgozás és a borokkal kapcsolatos egyedi gondoskodás biztosítja. A Dörgicsei Borház egész évben fogadja vendégeit, borászatuk nem csupán a boraitól különleges, őrzik a helyi értékeket, és vendéglátásuk hangulata visszaadja a Balaton-felvidék lényegét. Mlinkó  István tulajdonos, a Dörgicsei Borház borásza elkötelezett híve a Dörgicse környéki borkultúra megőrzésének. A borok minőségét gondos kezek munkája garantálja a telepítéstől kezdve a metszésen át egészen a feldolgozásig. A családi borászatban az egyik legfontosabb elv a szőlőtőkék terhelésének visszafogása, hogy a fajtajelleg kellően kidomborodhasson. Kínálatukban a tájnak megfelelő borfajták fedezhetőek fel, mint például az olaszrizling, a szürkebarát, a furmint, a kékfrankos, de a rosé és vörösborok hívei is találnak kedvükre valót. Örvényesi borházukban, a 71-es főút mellett saját borukon kívül már más védjegyes termékeket is értékesítenek, és balatonakali présházukban is várják a vendégeket.

 

Dobosi Nóra
Fotó: Babják Tamás

impresszum